Tηλ 22910 26240

«Ανώτατη Εκπαίδευση και αγωγή στην προσχολική ηλικία»

Επιστολή από την διευθύντρια Τατιάνα Τσαραμιάδου

 

Αγαπητοί μου γονείς,

Είναι πολύ μεγάλη χαρά για μένα και για όλο το προσωπικό του Παιδικού Πανεπιστήμιου, που σας υποδεχόμαστε φέτος στο σχολείο μας!

Η προσαρμογή των παιδιών ολοκληρώνεται σιγά - σιγά, αλλά την προσεχή Δευτέρα ζητούμε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και υπομονετικοί, διότι θα είναι η δυσκολότερη μέρα προσαρμογής. Κατόπιν όλα θα ομαλοποιηθούν και τα παιδιά θα συνηθίσουν το πρόγραμμά τους. Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι για τα μικρά παιδιά είναι δύσκολο, μετά από μια τόσο μακρά περίοδο καραντίνας, να ενταχθούν σε ομάδα και να ακολουθούν τους κανόνες. Για τον λόγο αυτό μην ανησυχήσετε εάν το παιδί σας ξαφνικά γίνει αρνητικό χωρίς εμφανή λόγο, ούτε να στενοχωρηθείτε αν ξαφνικά τις επόμενες ημέρες αρνείται να έλθει στο σχολείο. Δεν θα έχει κάτι συμβεί, απλά θα συνειδητοποιήσει τους κανόνες του σχολείου και την διάρκεια που θα έχει η φοίτηση του σε αυτό, καθώς και τις υποχρεώσεις του. Εσείς θα πρέπει να είστε σταθεροί , να μην κάνετε χατίρια, ούτε να υπόσχεστε επιβράβευση για να έλθει στο σχολείο. Το παιδί πρέπει να συνδέσει στο μυαλό του το σχολείο με την καθημερινότητα του και όχι με χάρη που σας κάνει. Όπως οι ενήλικες πάνε στην εργασία τους, το παιδί πάει στο σχολείο. Συχνά τα παιδιά γίνονται «χειριστικά» όταν θέλουν κάτι να πετύχουν. Μπορεί λοιπόν, να σας πουν ψεματάκια και υπερβολές με στόχο να σας ανησυχήσουν. Εσείς να είστε χαλαροί, να είστε σταθεροί, να δείξετε αποφασιστικότητα. Μπορείτε να λέτε «δεν ήμουν εκεί, δεν ξέρω, ας ρωτήσεις την δασκάλα σου». Μην ρωτάτε καθημερινά «τι έγινε σήμερα στο σχολείο». Το πιο πιθανό είναι να σας απαντήσει «τίποτα!». Διότι για το μικρό παιδί όλες οι δραστηριότητες στο σχολείο, ακόμα κι αν έχουν σχέση με τις επιστήμες, είναι απλά παιχνίδι διότι γίνονται με παιγνιώδη τρόπο, οπότε η απάντηση τους θα είναι «τίποτα!». Μην ρωτάτε συνεχώς «θέλεις αύριο να πάμε στο σχολείο; Θα πάμε αύριο;» Αν σας απαντήσει «Όχι!» τι θα κάνετε; Μην του θυμίζετε όλη μέρα το σχολείο, μην ζητάτε να επαναλαμβάνει τα τραγούδια και τα ποιηματάκια του, διότι πιθανόν ακόμα να μην θέλει ή να ντρέπεται.

Η καραντίνα δυστυχώς έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ψυχοσυναισθηματική και παιδαγωγική εξέλιξη των παιδιών κάθε ηλικίας. Ειδικά για τα μικρά παιδιά που είναι 2-5 χρονών, η αρνητική επίδραση είναι πολύ μεγάλη, καθώς τα παιδιά αυτής της ηλικίας ουσιαστικά δεν γνωρίζουν την πραγματική ζωή, δεν έχουν δει ενήλικες χωρίς μάσκα, εκτός από τους οικείους τους. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας έχουν μείνει πίσω στην κοινωνικοποίηση και τώρα καλούμαστε εμείς οι εκπαιδευτικοί αλλά και εσείς οι γονείς, να εργαστούμε πολύ σκληρά, για να προλάβουμε τον χαμένο χρόνο.

Για τους λόγους αυτούς, φέτος στο Παιδικό Πανεπιστήμιο θα εκπονήσουμε νέα καινοτόμα προγράμματα, ειδικά για τις έκτακτες δυσκολίες των παιδιών, ώστε να καλύψουμε όλα τα θέματα και να προχωρήσουμε όπως αρμόζει στην κάθε ηλικία. Θα ενημερώνεστε συνεχώς. Επίσης θα σας ενημερώνουμε για την πορεία του παιδιού σας με συνέπεια και ευθύνη, αλλά πάντα λέγοντας την αλήθεια, που μπορεί να στενοχωρεί κάποιες φορές, αλλά πάντα είναι καλύτερη και προσφέρει ουσιαστική στήριξη στο παιδί και την οικογένεια.

Στην ομάδα γονέων στο facebook αναρτώ συχνά φωτογραφίες και βίντεο από την ζωή του παιδιού στο σχολείο. Η ομάδα είναι κλειστή για λόγους ασφαλείας, μπορείτε όμως να προσκαλέσετε τον παππού, την γιαγιά ή την νονά ώστε να χαίρονται και αυτοί τα νέα του παιδιού σας.

Σας παρακαλώ να μην αμελείτε να διαβάζετε κάθε ενημέρωση που λαμβάνετε. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Σύντομα θα κάνω 2 ομιλίες για εσάς τους γονείς. Η 1η αφορά γονείς παιδιών που είναι γεννημένα το 2016 και 2017 και θα περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες για την προετοιμασία των παιδιών για την Α Δημοτικού. Η 2η ομιλία απευθύνεται σε όλους του γονείς, όλων των τμημάτων του σχολείου, όπου θα συζητήσουμε για όλα τα θέματα των παιδιών μας.

Θέλω να σας βλέπω συχνά όλους, να έχουμε καλή συνεργασία και επικοινωνία. Βρίσκομαι καθημερινά στο σχολείο και είμαι διαθέσιμη για συνεργασία. Μπορείτε και να μου γράφετε στο info@paidikopanepistimio.gr Παράλληλα, όλο το προσωπικό, οι εξαιρετικοί μας έμπειροι εκπαιδευτικοί, αλλά και οι υπεύθυνες Κωνσταντίνα Ζάρα και Ελένη Ταρατόρη, θα είναι συνεχώς κοντά σας για όποιο θέμα σας απασχολεί.

Αγαπητοί μου γονείς, σας εύχομαι υγεία και πολλές χαρές αυτήν την σχολική χρονιά στο Παιδικό Πανεπιστήμιο! Θα περάσουμε αξέχαστα! Τα καλύτερα έρχονται!

Με εκτίμηση

Η διευθύντρια του σχολείου

Τατιάνα Τσαραμιάδου

Νηπιαγωγός – Οικογενειακή Σύμβουλος